Hindoestaans trouwfeest
- ManonDevleesschauwer
- 2 mrt 2018
- 4 minuten om te lezen
De voorbereidingen naar het trouwfeest vond ik heel interessant. Wij gingen naar een Hindoestaanse winkel waar wij heel mooie kleedje kochten voor het trouwfeest. Ook lieten wij henna zetten door het nichtje van onze juf. Het is heel leuk om ingewijd te worden in deze cultuur.
Op 23 en 24 februari vond dit huwelijk plaats. Eindelijk was het 23 februari want ik keek er heel erg naar uit. De vrijdagavond werden wij opgehaald door onze juf. Die avond was het enorm hectisch aangezien ons water niet meer werkte. Emmelie en ik gingen dan maar gaan douchen bij onze huisbaas aangezien wij over een halfuur opgehaald werden. Eenmaal klaar vertrokken wij naar het feest. Wij werden heel vriendelijk onthaald. Het was het feest van de bruidegom namelijk de ‘Dulha’. In de Hindoestaanse cultuur vieren de ‘Dulha’ en de ‘Dulhine’ de dag voor de ceremonie individueel feest met enkel hun familie en vrienden. Het eten is steeds vegetarisch op zo’n huwelijk. Wij aten namelijk terug roti maar dan zonder kip. Daarna dansten wij op de traditionele muziek. Deze muziek kan je heel goed vergelijken met het genre Bollywood.
De dag van de ceremonie werden wij vroeger opgehaald dan de dag ervoor reeds om half zes. Nu waren wij zelf heel traditioneel gekleed met echte Hindoestaanse kleedjes. Wij gingen eerst langs in de feestzaal waar de man door zijn familie werd aangekleed. Daarna vertrok de bruidegom met zijn vader, broer en familie naar de bruid en ook wij volgden. De ceremonie vond plaats in de tuin van de bruid. Deze tuin was heel mooi aangekleed met heel veel kleuren en kristallen. Er vonden heel veel rituelen plaats. Eerst was het de beurt aan de man om al deze rituelen te ondergaan. Daarna kwam de bruid naar beneden en was het de beurt aan haar. Dan pas komen ze samen en worden er nog heel veel rituelen uitgevoerd. Bijvoorbeeld: ze werden aan elkaar gebonden met een touw en zo moesten ze zeven maal rond de tafel lopen, de voeten die ingestreken werden, er werden gebeden voorgelezen en gezangen gezongen.
Wat ik persoonlijk heel raar vind, is dat wanneer de ceremonie plaatsvindt dat je daar niets van hoort. Iedereen praat, eet en drinkt ondertussen. Dit is een groot verschil met het huwelijk dat wij bij ons kennen. Bij ons is iedereen muisstil tijdens het huwelijk in de kerk of op het stadhuis. Daarna gingen de bruid en bruidegom naar boven in het huis van de bruid om daar ook een aantal rituelen uit te voeren. Eenmaal klaar kwamen ze terug naar beneden en deden ze hun openingsdans. Pas daarna kon iedereen hen feliciteren.
Het emotioneelste gedeelte van het huwelijk vond ik op het einde want vanaf ze getrouwd zijn vertrekt de bruid uit het huis en trekt ze in bij de bruidegom of gaan ze samenwonen. In deze cultuur is het normaal dat de bruid, de bruidegom volgt. Dit is heel emotioneel want haar familie laat haar los. Iedereen was dan ook aan het wenen inclusief zij. Daarna vertrokken ze terug naar de feestzaal waar de familie van de bruidegom die niet naar het feest kwam was. De moeder was daar ook want in deze cultuur is de moeder nooit aanwezig tijdens de ceremonie en het feest. Dit is in deze cultuur normaal. Wanneer ze terug aankwamen aan de feestzaal deed de moeder ook nog een ritueel. Zoals je leest duurt een Hindoestaans huwelijk heel lang en bestaat het uit heel veel rituelen. Je zag dat de bruid en bruidegom naar het einde toe echt moe waren en wij ook. Wij vertrokken om half zes en lagen om half 5 in de nacht terug in ons bed.
Leuke ontmoetingen
Twee weken geleden leerden wij tijdens een activiteit andere studenten kennen waarmee wij vanaf dan allerlei activiteiten doen. Bij onze eerste kennismaking gingen wij lasershooten en iets gezellig gaan drinken op een strand. Naast die plek was er een feest aan de gang. Bij het naar huis gaan, gingen wij eens gaan piepen op het feest. Een man zag dit en hij nodigde ons vriendelijk uit om te blijven. Ik hou echt van deze gastvrijheid. In België zou dit nooit gebeuren. Op dit verjaardagsfeest kregen wij versnaperingen en lekkere champagne. Het was heel gezellig en we dansten er op los. Met deze studenten hielden wij ook vorige week donderdag een heel lekkere barbecue. Het is een heel gezellig groepje waarmee wij veel plezier beleven.
Deze week was en wordt het nog een drukke week. Gisteren en vandaag vieren ze hier het feest ‘Holi Phagwa’. Dit feest werd gisteren gevierd op school en gisterenavond gingen wij naar de ‘Holikaverbranding’. Vandaag gaan wij naar het Vrijheidsplein naast de palmentuin waar dit feest uitbundig wordt gevierd met verfpoeder, water en muziek. Morgen doen wij ook een quad tour.
Over het ‘Holi Phagwa’ feest, de ‘Holikaverbranding’ en de quad tour vertel ik jullie in mijn volgend blogbericht meer.
Juf Jasmien en juf Manon voor de klas
Wij proberen nu ook meer ICT te integreren in onze lessen met de primitieve middelen die wij hebben. Wij maken gebruik van de beamer, het scherm en een laptop om allerlei zaken te projecteren. Het is heel primitief en om de beamer steeds te verplaatsen van klas naar klas is het een hele rompslomp. Toch doen wij deze moeite omdat wij op zo’n manier eens leerstof aanbieden op een andere manier. De leerlingen zijn dan ook steeds enthousiast.
In de vorige twee twee weken kwam het thema in ‘Het Dierenrijk’ aan bod en deden wij allerlei lessen rond dit thema. Het is goed om te werken rond een bepaald thema. Hierdoor zijn onze lessen samenhangend. Deze en volgende week werken wij rond het thema ‘Reis rond de wereld’. Wij gaan liedjes aanleren i.v.m. landen, liedjes in andere talen, … . Wat wij vooral gaan doen zijn muzische lessen in deze thematiek geven.
Tot de volgende! Subh Holi!
Comentários